wtorek, 10 września 2013

Muffinki czekoladowo-bakaliowe z fasoli

W związku z tym, że ostatnio zaostrzyłam dietę (z pozytywnym skutkiem :)) i znowu mam wenę w kuchni, postanowiłam przedstawić Wam jeden z bardziej udanych "dietetycznych" deserów, a mianowicie muffinki na słodko z fasoli. Pierwotną inspiracją był ten przepis. Ale ja, jak to ja, zawsze muszę coś dodać, zmienić i tak oto mam kilka wersji tych muffinek. Dziś wersja najczęściej stosowana.


Składniki:
  • 3 jajka
  • 1 puszka czerwonej fasoli (240g)
  • 3 łyżki otrąb pszennych (lub owsianych) najlepiej drobno zmielonych
  • 6-7 łyżeczek ksylitolu (lub inna substancja słodząca w ilości wg uznania i smaku)
  • 1 łyżeczka cynamonu (ewentualnie przyprawy do piernika)
  • 1 łyżka kakao
  • 2 łyżki odtłuszczonego mleka w proszku
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 4-5 łyżeczek wiórków kokosowych
  • pół szklanki orzechów włoskich
  • kilka śliwek suszonych
  • opcjonalnie inne dodatki jak: suszona żurawina, banan, gorzka czekolada, ananas z puszki
Przygotowanie:
  • odsączyć fasolę i porządnie przepłukać, można zostawić w wodzie na kilkanaście minut
  • żółtka jaj, otręby, ksylitol, cynamon, proszek do pieczenia, mleko w proszku, kakao, jogurt wiórki wymieszać w misce
  • zblendować fasolę na gładką masę i dodać do pozostałych składników (opcjonalnie zblendować razem z bananem)
  • ubić białka i dodać wraz z pokrojonymi śliwkami i orzechami
  • przelać masę do foremek i piec około 25-30 minut w 180 st.
Smacznego!


1 komentarz: